apollymi

apollymi ἀπόλλυμι [apollumii]

Verbi apollymi voidaan kääntää suomeksi mm. sanoilla tuhota, hävittää, kadottaa, hukata, turmella, surmata ja tappaa. Sanan oikea käännös ja merkitys tulee löytää asiayhteydestä ja perustella se Raamatun kokonaisilmoituksella alkaen Vanhasta testamentista.

Apollymia on käytetty virheellisesti tukena helvetin ikuisen piinan opille, kun se on käännetty sanoilla ”kadottaa” ja ”joutua kadotukseen”. Kun samat kohdat käännetään verbillä ”tuhota”, niin Jumalan sanan merkitys muuttuu lukijan mielessä toisenlaiseksi. ”Iankaikkinen kadotus” ei merkitsekään silloin enää ikuista kidutusta tulisessa järvessä, vaan se merkitsee ihmisen lopullista kuolemaa ja tuhoa, olemisen lakkaamista. Tätä tulkintaa on selitetty lyhyesti verbin basanidzoo [βασανίζω] yhteydessä.

Katso myös apoleia.

Blue Letter Biblen antama merkitys

apollymi

  1. tuhota, hävittää
    1. poistaa tieltä kokonaan, lakkauttaa (kumota), panna loppu, päättää, raunioittaa, tuhota, hävittää, pilata,
      turmella
    2. muuttua käyttökelvottomaksi
    3. tappaa, surmata
    4. julistaa, että joku täytyy tappaa
    5. kuvaannollisesti jättää tai luovuttaa ikuiseen kärsimykseen helvetissä
    6. tuhoutua, kuihtua, kuolla, menehtyä, joutua hukkaan, kadota, mennä pilalle, raunioitua, tulla
      hävitetyksi
  2. tuhota, kadottaa (hukata)

KJV – perish (tuhoutua) 33, destroy (hävittää) 26, lose (hukata, kadottaa) 22, be lost
olla hukassa, kadoksissa) 5, lost (kadonnut) 4, misc (sekal.) 2 ; yhteensä 92.

Strong’s G622

Sanan apollymi esiintyminen Uudessa testamentissa

apollumi

Jakeita, joissa verbi apollumi esiintyy.

Mat 2:13 …sillä Herodes etsii lasta surmatakseen [tuhotakseen] hänet.

Mat 5:29 Ja jos sinun oikea silmäsi viettelee sinua, niin revi se irti ja heitä pois luotasi, sillä sinulle on parempi, että yksi jäsenistäsi tuhoutuu kuin että koko ruumiisi heitetään Gehennan tuleen.

Mat 8:25 Ja hänen opetuslapsensa tulivat hänen tykönsä ja herättivät hänet, ja sanoivat: ”Herra, pelasta meidät, sillä me hukumme [kuolemme]!”

Mat 10:6 Mutta menkää mieluummin Israelin kadonneiden [turmeltuneiden] lammasten tykö.

Mat 10:28 Mutta älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua, vaan pelätkää pikemminkin häntä, joka voi tuhota sekä sielun että ruumiin Gehennassa.

Mat 10:39 Se, joka löytää elämänsä, kadottaa sen; ja se, joka kadottaa elämänsä minun tähteni, löytää sen.

Mat 10:42 Ja kuka tahansa antaa yhdelle näistä pienistä juotavaksi kupillisen kylmää [vettä] opetuslapsen nimen tähden, totisesti minä sanon teille: hän ei jää ilman [menetä, kadota] palkkaansa!

Mat 12:42 Sitten fariseukset menivät ulos ja pitivät neuvoa häntä vastaan, miten saisivat hänet surmatuksi [tuhotuksi].

Mat 18:11 Sillä Ihmisen Poika on tullut pelastamaan sitä, mikä on kadonnut [turmeltunut, mennyt pilalle].

Mat 18:12 Mitä arvelette? Jos jollakin miehellä on sata lammasta, ja yksi niistä eksyy, niin eikö hän jätä niitä yhdeksääkymmentä yhdeksää vuorille ja mene etsimään sitä yhtä, joka on eksynyt?

Mat 18:13 Ja jos hän sen löytää, niin minä sanon totisesti teille: hän iloitsee enemmän siitä kuin niistä yhdeksästäkymmenestä yhdeksästä, jotka eivät olleet eksyneet.

Mat 18:14 Niin ei myöskään teidän taivaallisen Isänne tahto ole, että yksikään näistä pienistä tuhoutuisi [kuolisi].

Mat 21:41 He sanoivat hänelle: ”Ne pahat miehet hän pahoin tuhoaa [surmaa] ja antaa viinitarhan muille tilanhoitajille, jotka antavat hänelle hedelmät ajallaan.”

Mat 22:7 Mutta kun kuningas kuuli tästä, niin hän vihastui ja lähetti sotamiehensä tuhoamaan [surmaamaan] nuo murhamiehet ja polttamaan heidän kaupunkinsa.

Mat 27:20 Mutta ylipapit ja vanhimmat yllyttivät väkijoukon pyytämään Barabbasta ja surmaamaan Jeesuksen.

Mar 1:24 sanoen: ”Mitä tekemistä meillä on sinun kanssasi Jeesus Nasaretiainen? Oletko tullut tuhoamaan meidät? Minä tiedän sinut, kuka sinä olet, Jumalan Pyhä.”

Luu 5:37 Eikä kukaan laita uutta viiniä vanhoihin leileihin, tai muutoin uusi viini repii leilit ja valuu maahan, ja leilit menevät pilalle [turmeltuvat].

Luu 9:25 Sillä mitä se hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman, mutta tuhoaa itsensä tai menettää elämänsä [Thayer’s Lexiconin mukaan verbi seemiaoo ζημιόω tarkoittaa elämän menettämistä kuoleman kautta]?!

Luu 15:6 Ja kun hän saapuu kotiin, niin hän kutsuu luokseen ystävänsä ja sanoo heille: ”Iloitkaa kanssani, sillä minä olen löytänyt lampaani, joka oli kadonnut! ”

Luu 15:8 Tai jos jollakin naisella on kymmenen hopearahaa ja hän kadottaa [hukkaa] yhden niistä, niin eikö hän sytytä lamppua ja lakaise huonetta ja etsi huolellisesti, kunnes hän sen löytää?

Luu 15:9 Ja kun hän on löytänyt sen, hän kutsuu kokoon ystävättärensä ja naapurinsa, ja sanoo: ”Iloitkaa minun kanssani, sillä minä olen löytänyt rahan, jonka minä olin hukannut [kadottanut]!”

Luu 15:24 sillä tämä minun poikani oli kuollut ja on taas elossa; hän oli kadonnut, mutta on taas löytynyt. Ja he rupesivat iloa pitämään.

Luu 17:27 He söivät, joivat, ottivat vaimoja ja heidät annettiin avioon, siihen päivään asti, kunnes Nooa meni sisälle arkkiin, ja vedenpaisumus tuli ja tuhosi [hukutti] heidät kaikki.

Luu 17:29 mutta sinä samana päivänä, jona Loot lähti Sodomasta, satoi tulta ja tulikiveä taivaasta, ja se tuhosi [surmasi] heidät kaikki.

Luu 21:18 mutta ei edes yksi päänne hiuksista ole tuhoutuva.

Joh 3:1 Sillä niin on Jumala rakastanut maailmaa, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, tuhoutuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

Joh 6:12 Kun he olivat ravitut, sanoi hän opetuslapsilleen: ”Kootkaa tähteeksi jääneet palaset, ettei mitään joutuisi hukkaan!”

Joh 6:39 Ja tämä on minun Isäni tahto, joka on lähettänyt minut: että minä en kadottaisi [tuhoaisi] yhtäkään kaikista niistä, jotka hän on minulle antanut, vaan herättäisin heidät viimeisenä päivänä.

Joh 10:28 Ja minä annan heille iankaikkisen elämän, ja he eivät ikinä tuhoudu [kuole], eikä kukaan ryöstä heitä minun Isäni kädestä.

Roo 14:15 Mutta jos sinun veljesi tulee murheelliseksi sinun ruokasi tähden, niin sinä et vaella enää rakkauden mukaan. Älä saata ruuallasi turmioon sitä, jonka edestä Kristus on kuollut.

1Ko 1:18 Sillä sana rististä on hullutus niille, jotka tuhoutuvat, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima.

1Ko 1:19 Sillä kirjoitettu on: Minä hävitän viisasten viisauden ja teen tyhjäksi ymmärtäväisten ymmärryksen.

1Ko 15:18 Silloinhan myös ne, jotka ovat nukkuneet pois Kristuksessa, olisivat tuhoutuneet [ruumis olisi muuttunut maaksi ja hävinnyt ilman ylösnousemuksen toivoa]!

2Ko 4:3 Mutta jos meidän evankeliumimme on peitettynä, niin se on peitettynä niiltä, jotka tuhoutuvat.

2Te 2:10 ja kaikilla vääryyden petoksilla niille, jotka tuhoutuvat [kuolevat], koska he eivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen voidakseen pelastua.

Heb 1:11 ne (taivaat) hajoavat [rapistuvat, turmeltuvat, taivaiden voimat järkkyvät], mutta sinä pysyt; ja ne vanhenevat kaikki niin kuin vaate.

2Pi 3:6 jonka kautta silloinen maailma tuhoutui vedenpaisumuksessa.

2Pi 3:9 Sillä ei Jumala viivyttele lupauksensa täyttämistä, niin kuin jotkut pitävät sitä viivyttelynä; vaan hän on pitkämielinen meitä kohtaan, eikä tahdo, että yksikään tuhoutuu, vaan että kaikki tulisivat mielenmuutokseen.

Sanakirjan hakemistoon

Sivun alkuun

 

Tietoja Tutkija

On parempi tutkia ja ottaa selvää kuin uskoa sokeasti.
Kategoria(t): Helvetti, Raamattu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti