Vastauksia kysymyksiin

Vastaan tässä kirjoituksessa totuuden etsijöiden ja agnostikoiden esittämiin joihinkin kysymyksiin.

Miksi evankeliumia ei julistettu ennen apostolien aikaa?

Siksi, että kukaan ei ollut vielä noussut ylös kuolleista ja elänyt iankaikkisesti sen jälkeen kuolematta uudestaan. Siksi, että kukaan ei ollut vielä sovittanut syntejämme eli kärsinyt rangaistusta puolestamme pahojen tekojemme tähden. Hyvää sanomaa voitiin julistaa vasta sen jälkeen, kun profetiat Messiaasta Jeesuksesta täyttyivät, ei ennen sitä. Nyt kun meillä on iankaikkisen elämän toivo ruumiin ylösnousemuksessa, on ilosanoman julistaminen mahdollista.

Miten käy niiden, jotka eivät ole kuulleet evankeliumia?

Olen vastannut tähän kysymykseen erillisessä artikkelissa, johon pääset tästä linkistä.

Mikä on oikea usko?

Älä mieti sitä, mikä on oikea usko. Mieti sitä, kuka on luonut kaiken, mitä on olemassa. Ala elää sen mukaan, mikä on oikein ja hylkää vääryys elämässäsi. Jos hyvin käy, niin löydät vastauksen kysymykseesi ajan mittaan. Oikea usko on nimittäin Jumalan tottelemista ja uskollisuutta häntä kohtaan. Se on myös luottamusta ja turvaamista Jumalaan.

Jos huomaat hyvistä yrityksistäsi huolimatta, että et pysty elämään tekemättä syntiä, niin voi olla, että tarvitset syntien anteeksisaamista. Silloin mielenkiintosi Jeesusta kohtaan herää. Alat kysellä sitä, mihin me Jeesusta oikein tarvitsemme? Vastaus on: syntien sovitukseen ja anteeksisaamiseen.

Syntien sovitus on syntien anteeksisaamisen ehto tai edellytys. Jonkun viattoman täytyy kärsiä sama rangaistus puolestamme, jonka Jumala on säätänyt synnistä, jotta synti voitaisiin antaa anteeksi syylliselle. Jumalan oikeudenmukaisuus vaatii rangaistusta sille, joka on tehnyt syntiä, mutta koska hän rakastaa syntiä tehnyttä ihmistä ja tahtoo meidän parastamme, antaa hän synnit meille anteeksi ja auttaa meitä elämään hänen tahtonsa mukaan. Tässä kuvioon astuu ainoa synnitön ihminen maailman historiassa, Jeesus Kristus, meidän Herramme. Meillä on iankaikkinen elämä hänen nimessään, jos uskomme hänen olevan Jumalan poika ja se luvattu Kristus, josta Mooses ja profeetat ovat ennustaneet Raamatussa.

Jeesus sikisi pyhästä hengestä ja syntyi neitsyt Mariasta. Hänen isänsä ei ole ihminen vaan Jumala. Siinä on syy, miksi häntä kutsutaan Jumalan pojaksi. Jumala on ”Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä”, ja Jeesus on Jumalan ainosyntyinen poika, niin kuin Johannes häntä kutsui. Jeesus on ainoa pyhästä hengestä siinnyt ja naisesta syntynyt mies koko maailman historiassa, josta voidaan sanoa, että Jumala on hänen isänsä eikä hän saanut alkuaan sukupuoliyhteyden kautta.

Jeesus ei tehnyt eläessään koskaan syntiä. Hän ei rikkonut koskaan Isän tahtoa vastaan. Siinä on syy, miksi Jeesuksen uhri kelpaa sovitukseksi synneistämme ja maksuksi pahoista teoistamme. Meillä on lunastus Kristuksen ruumiin uhrissa ja veressä, syntien anteeksisaaminen, koska Jeesus on kärsinyt rangaistuksen pahojen tekojemme tähden ja maksanut syntivelkamme.

Jeesus kuoli vapaaehtoisesti puolestamme Golgatan ristillä. Synnin palkka on kuolema eli rangaistus synnistä on kuolema ja ruumiin katoaminen, jota kutsutaan Raamatussa kadotukseksi. Kadotus tarkoittaa kuolemaa seuraavaa täydellistä hävitystä, tuhoa. Jotta voisimme pelastua iankaikkiselta kuolemalta ja tuholta, täytyi Jeesuksen kuolla puolestamme ja nousta ylös kuolleista. Ja juuri sen Jeesus teki, sillä Isä herätti hänet ylös kuolleista lupaustensa mukaan ”kolmantena päivänä” niin kuin on kirjoitettu.

Jos uskot Herraan Jeesukseen, että hän on kärsinyt rangaistuksen puolestasi ja että Jumala on herättänyt hänet ylös kuolleista, eikä Jeesus enää koskaan kuole, niin sinua ei rangaista syntiesi tähden iankaikkisella kuolemalla. Sinunkin on kuoltava yhden kerran, mutta varjellut ”toiselta kuolemalta”, joka kohtaa niitä, jotka eivät saa elää iankaikkisesti, koska ovat tehneet syntiä ja torjuneet Jumalan armon, syntien anteeksisaamisen uskon kautta sovituksen sanaan, pelastuksemme evankeliumiin ja Kristuksen vereen. Jeesuksen Kristuksen veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä, jos vain tunnustamme syntimme ja tahdomme elää Jumalan tahdon mukaan uskoontulomme jälkeen.

Oikea usko ei ole siis vain sitä, että vääryyden tekijä saa syntinsä anteeksi ja jatkaa vääryyden tekemistä. Oikea usko on sitä, että Jeesukseen uskova kristitty lähtee seuraamaan Jeesusta, eli alkaa elää niin kuin Jeesus eli tai ainakin pyrkii siihen. Meillä ei ole lupaa tehdä syntiä, mutta jos hairahdamme synnin puolelle, saamme ne anteeksi, kunhan emme vain jää elämään synnissä. Jokainen voi kompastua matkallaan ”taivaaseen”1, mutta maassa makaamalla sinne ei perille päästä. Jumala auttaa jokaista langennutta nousemaan ylös jälleen ja jatkamaan matkaansa Jeesus-tiellä, jos vain tahtoa siihen riittää.

Kristityn elämä ei ole mietiskelyä ja meditaatiota vaan se on arkipäivän elämää Jumalan tahdon mukaan. Jumala muuttaa meitä sanansa ja henkensä vaikutuksen kautta yhä enemmän Kristuksen kaltaiseksi, mitä kauemmin olemme Jumalan pojan uskossa olleet. Tämä jatkuva muutos parempaa kohti on nimeltään pyhitys. Se tarkoittaa erottautumista synnistä ja tämän maailman himoista, mielen puhdistumista ja vaellusta uudistuneen mielen mukaan vapaana synnillisistä elämäntavoista.

Oikeaa uskoa ei voida sanoin riittävän hyvin kuvata. Se on koettava ja elettävä todeksi. Juuri siihen Jumala meitä kutsuu: pyhitykseen, puhdistumaan mielen hengeltä ja elämään hänen tahtonsa mukaan. Vastaus kysymykseen ”mikä on oikea usko” on siten:

Älä mieti niinkään paljon sitä, mikä on oikea usko. Mieti ja etsi sitä, kuka on oikea ja ainoa tosi Jumala, joka on luonut kaiken ja on meidän Isämme luomistyön kautta. Kun olet löytänyt hänet, tai tiedät, kuka hän on, niin ala elää hänen tahtonsa mukaan. Se on oikeaa uskoa.

Viitteet

[1] Pelastuvien lopullinen määränpää ei ole Jumalan taivas vaan uusi maa, jossa vanhurskaat saavat asua aina ja iankaikkisesti vapaana synnistä ja sen tuomista kirouksista.

Mainokset

Tietoja kristinusko

Uskon Jeesukseen Kristukseen, Jumalan Poikaan ja meidän Herraamme, ja meidän Isäämme Jumalaan, niin kuin Raamatussa on kirjoitettu.
Kategoria(t): Vastauksia kysymyksiin. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s