Raamatun ymmärtäminen

Raamatun lukemisesta ei ole paljon hyötyä, jos lukemaansa ei ymmärrä, tai jos sen ymmärtää systemaattisesti väärin. Tästä syystä on hyvä pyrkiä lukemaan Raamattua ymmärryksellä. Jumalan sanan on tarkoitus avautua ymmärryksellemme, niin että se valaisee meitä. Jos ymmärryksemme jää hedelmättömäksi, niin me emme rakennu pyhien kirjoitusten kautta ja kristityn kasvua ei tapahdu.

Raamattu on paikoitellen hyvin vaikeatajuinen kirja. Tuskinpa kukaan ihminen on ymmärtänyt sitä perinpohjin, niin että mikään asia ei olisi jäänyt avautumatta ymmärryksellemme. Koska kirjoitukset ovat niin vaikeatajuisia, ei niitä kaikkia tarvitse eikä voidakaan ymmärtää. Voit hypätä huoleti sellaisten kohtien ylitse, jotka eivät avaudu heti ymmärryksellesi ja jättää ne hautumaan mieleesi. Jos Jumala pitää tarpeellisena, että ymmärrät jonkin kohdan myöhemmin, niin hän avaa sinun ymmärryksesi käsittämään sen ajallaan. Kaikkea meidän ei tarvitse ymmärtää, emmekä voikaan sitä tehdä.

Raamatun lukemisen ohella sitä on mahdollista tutkia tarkemmin erilaisten apuvälineiden avulla. Näitä ovat sanakirjat, interlineaarit, kommentaarit ja muut lähdeteokset, jotka auttavat meitä perehtymään Raamatun ajan maailmaan, historiaan, kulttuuriin, uskontoon ja kansoihin. Internet on mahdollistanut Raamatun tutkimisen ilman kalliita investointeja, jos vain ymmärrät englantia. Parhaita löytämiäni tutkimisen työkaluja ovat Biblos.com ja Blue Letter Bible. Suosittelen niitä lämpimästi, mutta lukijan kannattaa muistaa, että myös asiantuntijat ovat saattaneet erehtyä joissakin tulkinnoissaan. Tästä syystä kaikkiin lähdeteoksiin on syytä suhtautua varauksellisesti, jotta emme pitäisi totena Raamatusta tehtyjä virhetulkintoja.

Raamatun tulkitseminen

Raamattua ei ole mahdollista lukea ilman, että sitä tulkitaan. Jokaisen Raamatun lukijan mielessä muodostuu käsitys siitä, mitä kirjoituksilla on kussakin kohdassa tarkoitettu. Tämä näkemys ei ole aina alkuperäisen kirjoittajan tarkoituksen mukainen. Se voi olla jopa Jumalan tahdon vastainen. Lukija ei tietenkään tahallaan ymmärrä lukemaansa väärin (tai niin ei ainakaan pitäisi tehdä), mutta koska kirjoitukset ovat usein moniselitteisiä ja vaikeatajuisia, on väärin ymmärtäminen joissakin kohdissa mahdollista ja jopa odotettavaa. Meidän tulee suhtautua sen vuoksi varovaisesti muodostaessamme kantaa joihinkin opillisiin asioihin.

Ylimielinen suhtautuminen ja epäterve usko voi johtaa kauemmaksi harhaan Jumalan sanan totuudesta kuin nöyrä ja vilpitön sanan tutkiminen hieman epävarmalla ja hapuilevalla asenteella. Jos joku luulee, että Jumala ohjaa häntä salatulla tavalla tai hänen rukoustensa ansiosta aina oikeaan ymmärrykseen, eikä hän voi sen vuoksi koskaan erehtyä, on hän jo erehtynyt. Jumala ei toimi sillä tavalla vaan sallii meille erehdyksiä, jotta pysyisimme nöyrinä ja tuottaisimme mielenmuutoksen soveliasta hedelmää.

Yksikään kristitty ei ole ymmärtänyt kaikkea lukemaansa ensimmäisellä lukukerralla oikein. Jopa vuosikymmeniä Raamattua tutkinut ja alkukielistä opiskellut teologi voi erehtyä tulkinnoissaan. Rehellinen ja vilpitön Raamatun tutkija ja opettaja tunnustaakin avoimesti ne kohdat, joita ei ole vielä riittävän hyvin tai ollenkaan ymmärtänyt, ja jättää tulkinnoissaan avoimeksi myös muita vaihtoehtoja, jos ei ole aivan varma oikeasta tulkinnasta.

Jumalan sanan opetus on loogista

Raamatusta muodostunut opillinen näkemys ei saa olla sisäisesti ristiriitainen, epäjohdonmukainen tai järjen vastainen. Jumalan sana ei ole epäloogista ja typerää taikauskoista hölynpölyä vaan järkevää, johdonmukaista ja ymmärrykselle avautuvaa Jumalan viisautta.

Vaikka evankeliumia ja Jumalan sanaa (viisautta) sanotaan joissakin kohdissa ”hullutukseksi” ja että se ei ole ”ihmisten mukaista”, ei sillä tarkoiteta sitä, että se olisi epäloogista tai ristiriitaista, järjetöntä. Jumalan sana ja evankeliumi on järjettömältä tai hullutukselta kuulostavaa vain niiden mielestä, jotka eivät usko siihen. Meille, jotka uskomme, on se Jumalan viisaus ja mitä loogisin ymmärrykselle avautuva järkevä opillinen kokonaisuus, Kristuksen oppi.

Valitettavasti jotkut itseään kristittyinä pitävät henkilöt ovat levittäneet sellaista näkemystä epäuskoisten keskuuteen, että Jumalan sana olisi epäloogista ja järjetöntä hullutusta. Sitä ei voitaisi järjellä käsittää eikä aivoilla ymmärtää, mutta se pitäisi vain sokeasti uskoa ja pitää totena.

Tällainen virheellinen julistus häpäisee Kristuksen ristin ja Jeesuksen nimen. Ikävintä tässä on se, että monet itseään kristittyinä pitävät ovat uskoneet järjenvastaisia epäloogisia virhetulkintoja Raamatusta, kun luulevat, että Jumalan sanan tuleekin olla sellaista. Näin totuus jää avautumatta heidän ymmärrykselleen ja he aiheuttavat paljon vahinkoa Jumalan sanan menestymiselle levittäessään epäuskoisille ristiriitaisia ja järjettömiä opetuksia ”Jumalan sanan totuutena”.

Mainokset

Tietoja kristinusko

Uskon Jeesukseen Kristukseen, Jumalan Poikaan ja meidän Herraamme, ja meidän Isäämme Jumalaan, niin kuin Raamatussa on kirjoitettu.
Kategoria(t): Raamattu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s